همانطور که میدانید دولت مُصر است که مطابق قانون، فاز دوم هدفمندی یارانهها را اجرا کند؛ درحالی که بیشتر نمایندگان مجلس و کارشناسان اقتصادی، شرایط کنونی اقتصاد را برای اجرای فاز دوم مناسب نمیدانند. بهنظر شما چه زمانی میتواند برای عملیاتیکردن فاز دوم هدفمندی مناسب باشد؟
در حقیقت فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها باید در اسرع وقت شکل عملیاتی به خود بگیرد، چراکه اجرایی کردن چنین قانونی در مسیر اصلاح ساختاری، ضرورتی اجتنابناپذیر است اما اینکه برخی نمایندگان مجلس با اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها مخالفت میکنند، خود بهنوعی بحثبرانگیز است، چراکه آنها معتقدند شرایط اقتصادی کشور باید کشش اجرای دقیق فاز دوم را داشته باشد تا مشکلی اقتصاد را تهدید نکند. البته انتظار من از نمایندگان مجلس این است که از نظرات کارشناسان خبره اقتصادی استفاده کنند تا با روشن شدن زوایا و آگاهی از شیوه انجام کار با برنامهریزی دقیق و ارائه راهکارهای مناسب و تخصصی، کاری کنند که قانون هدفمندی یارانهها بهصورت کامل اجرا شود.
جناب پژویان، خیلی از کارشناسان، تورم بالا و وجود نقدینگی و سیر نزولی قدرت خرید مردم را به مسئولان گوشزد میکنند و بر این باورند که با اجرای فاز دوم مشکلات مردم تشدید میشود. نظر شما در این مورد چیست؟
البته باید بگویم که اگرچه اجرای قانون هدفمندی یارانهها تاحدی بر نرخ تورم تأثیر گذاشته است، اما با توجه به نتیجه اجرای چنین قانون مهم، این تورم اصلا نباید وحشتناک جلوه داده شود؛ بهطور مثال کشورهایی نظیر ترکیه و برزیل نیز پس از تحمل تورم سنگین توانستهاند اکنون به رشد اقتصادی بالا دست پیدا کنند پس در چنین شرایطی باید انتظار تورم را نیز داشته باشیم و مدت زمانی آن را تحمل کنیم تا بتوانیم به رشد اقتصادی قابل توجهی دست پیدا کنیم. درواقع باید گفت، افزایش نرخ تورم در چنین شرایطی نباید موجب شود اصلاحات اساسی در اقتصاد کشور انجام نشود. این را نیز باید بگویم که پس از اجرای قانون هدفمندی یارانهها درکشور هزینه دهکهای پایین درآمدی، بهخصوص جمعیت قشر روستا نشین کشور همراه با رفاه نسبی افزایش یافته است. از سوی دیگر اکنون میزان نرخ تورم سالهای اخیر نسبت به میانگین تورم چند ده سال گذشته پایینتر است. به هر صورت عدهای بر این باورند که اجرای قانون هدفمندی یارانهها باعث گرانی و افزایش نرخ تورم شده است، درحالیکه چنین نیست و بخش عمدهای از گرانیها در کشور به شوک ارزی برمیگردد. متأسفانه تورم یک بهانه است تا فاز دوم هدفمندی یارانهها را به تأخیر بیندازند، هرچند من معتقدم که در صورتیکه برخلاف نتایج فعلی، تورم بالایی هم ایجاد میشد، این تورم بهای ناچیزی در قبال رشد و شکوفایی است که در آینده با اصلاح قیمتهای نسبی حاصل میشود. بههرحال کسانی که علم اقتصاد نمیدانند، از تورم هم وحشت دارند.
بههرحال آیا کشور آمادگی اجرای فاز دوم هدفمندی را حتی تا پایان سال دارد؟
بهصراحت باید گفت که امسال هم آمادگی اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها در کشور وجود دارد. اما باید تغیراتی در شیوه اجرا ایجاد شود؛ بهگونهای که یارانه تولید بهصورت یارانه انرژی نباشد. یارانه تولید باید از طریق نرخ استهلاک نزولی پرداخت شود و بهجای یارانه نقدی، معافیت مالیاتی برای تولید پیشبینی شود تا تولیدکننده تشویق به تغییر تکنولوژی و کاهش مصرف انرژی در واحد تولیدی و محصولات تولیدی شود. البته صنایع و بنگاههای تولیدی کشور، نقدینگی و سرمایه در گردش لازم برای تغییر تکنولوژی را ندارند و بانکها باید نقدینگی مورد نیاز آنها را تأمین کنند.
تبعات تعلل در اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها را چه میبینید؟
درحقیقت اصلاحات ساختاری در کشور باید شکل گیرد و چنانچه تعلل و تأخیری خارج از ضوابط در این زمینه صورت گیرد، بیتردید آثار مثبت مرحله اول این طرح نیز از بین خواهد رفت. عدهای دولت را از اجرای مرحله دوم هدفمندسازی یارانهها میترسانند؛ این در حالی است که اکنون زمان آن است که همه از دولت برای اجرای این قانون حمایت کنند. هرچند در فاز اول اجرا نتوانستیم سیاستهای مناسبی را اجرا کنیم، اما در بخش عدالت، بهبود توزیع درآمد و اصلاح سبد مصرفی خانوارها بسیار موفق عمل کردیم. اگر به محاسن و مزایای اجرای قانون هدفمندی یارانهها نگاه کنیم، خواهیم دید که علاوهبر مصرف بهینه سوخت، در اثر اجرای این قانون کاهش قاچاق بنزین ما را از واردات بنزین بینیاز کرد؛ بنابراین چنانچه چنین امری رخ نمیداد در شرایط تحریم چنین مشکلی در اقتصاد ما به فاجعه تبدیل میشد. با این حال اگر اجرای قانون هدفمندی را همچنان متوقف کنیم، بیشک مجددا فاصله قیمتها زیاد خواهد شد. با افزایش فاصله قیمتهای واقعی و قیمتهای تثبیت شده، باز هم قاچاق به روال گذشته انجام میشود و سبد مصرفی خانوارها نیز مانند گذشته خواهد شد؛ در نتیجه کلیه دستاوردهای هدفمندی را از دست خواهیم داد.
پیشنهاد شما در جایگاه اقتصاددان به افرادی که دولت را از اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها میترسانند چیست؟
متأسفانه برخی از این افراد به دلایل مختلف، آثار ارزشمند هدفمندی یارانهها را نادیده گرفته و با این اظهارنظرها به مردم جفا میکنند. اکنون زمان آن است که همه از دولت برای اجرای این قانون حمایت کنند. البته دولت نیز باید در اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها روشی درست برای پرداخت یارانه به بخش تولید را در دستور کار خود قرار دهد. در چنین شرایطی باید اذعان داشت که فاز دوم بسیار بهتر از فاز اول اجرا میشود. بههرحال بروز فاصله زمانی بین فاز اول و دوم آثار مثبت فاز اول را از بین میبرد و در نتیجه آمادهسازی مردم برای فاز دوم هزینههایی را به بار میآورد. متأسفانه بسیاری از انتقادهایی که به قانون هدفمندی یارانهها میشود کارشناسی نیست و ریشه علمی ندارد. در حال حاضر همه خود را اقتصاددان میدانند و در زمینه مسائل اقتصادی مقاله مینویسند. من حاضرم با تمام کسانی که به هدفمندی یارانهها انتقاد دارند، در چهارچوب علم اقتصاد مناظره کنم تا مشخص شود نظر چهکسی بر اصول علمی استوار است. نمیدانم چرا برخی میخواهند مسائل را بهگونهای دیگر مطرح کنند. اگر گرانی به هدفمندشدن یارانهها ارتباط داشت باید یک سال و نیم پیش شاهد این وضع میبودیم.
اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها در شرایط فعلی اقتصاد کشور چقدر ضرورت دارد؟
همانطوری که گفته شد هدفمندی یارانهها یا اصلاح قیمتهای نسبی که مهمترین بخش این قانون است یک «باید» در اقتصاد ایران است نه یک «انتخاب». درواقع نباید به این فکر کنیم که اصلاح قیمتهای نسبی را در ایران انجام بدهیم یا نه، بلکه باید آن را ضروری بدانیم؛ یعنی اگر کسی اجرای هدفمندی یارانهها را ضروری نمیداند، الفبای اقتصاد را بلد نیست. در اجرای قانون هدفمندی یارانهها نیز هدف اصلی این است که نهایتا هم الگوی مصرف و هم الگوی تولید اصلاح شود؛ یعنی مصرف انرژی مصرفکنندگان که به دلیل ارزانی بسیار و تقریبا رایگان بودن حاملهای انرژی بسیار زیاد است؛ - به صورتیکه در این زمینه رکوردهای جهانی را شکستهاند - تعدیل شود تا افزایش تقاضا - که حتی میتوانست به این منجر شود که دیگر صادرات نفت نداشته باشیم و برای تأمین سایر پیشنیازهای تولید، نظیر آب مشکلات عدیدهای داشته باشیم - رفع شود. اکنون با اجرای فاز اول، شاهد مصرف بهینه سوخت و رفاه نسبی دهکهای کمدرآمد هستیم.
بهنظر شما برای اصلاح مصرف انرژی در بخش تولید باید چه سیاستی اجرا شود؟
اصلاح روشهای تولید و کاهش مصرف انرژی در بخش تولید کشور باید از طریق استهلاک نزولی صورت بگیرد که اساس آن پرداخت یارانه از طریق بخشش مالیات برای سرمایهگذاری مجدد است. این پیشنهادی است که مبتنی بر تئوریهای اقتصادی است و کشورهای بسیاری در دنیا از این روش برای اصلاح بخش تولید خود بهره بردهاند. بر این اساس با اصلاح روشهای حمایتی از بخش تولید، مرحله دوم هدفمندی یارانهها باید هرچه زودتر اجرا شود تا هم بخش تولید را بهسمت تغییر تکنولوژی و ارتقای کیفیت هدایت کنیم و هم از مصرفکننده تا زمان کاهش مجدد قیمتها در بخش تولید حمایت کنیم تا بهتدریج یک سیستم حمایتی دائمی را در کشور اجرایی کنیم. بهنظر میرسد که همان اتفاقی که در زمان تصویب طرح تثبیت قیمتها در مجلس هفتم افتاد و باعث لطمات بسیاری به اقتصاد کشور شد، در زمان حاضر نیز با اصرار طراحان اصلی تثبیت قیمتها و اینبار برای توقف فاز دوم هدفمندی یارانهها در حال وقوع است. در واقع انگار تاریخ یک بار دیگر تکرار میشود. در زمان طرح مصوبه تثبیت قیمتها که دولت را موظف کرد برای مدت چند سال قیمت حاملهای انرژی را ثابت نگه دارد و افزایش ندهد، به بسیاری از نمایندگان مجلس وقت مراجعه کردم و خواستار توقف این اشتباه بزرگ شدم. در همان زمان هم اعلام کردم که این کار تورم را کنترل نخواهد کرد و باعث مشکلات حادتر در آینده میشود که عبور از آن بسیار دشوار است. متأسفانه نتیجه همان شد که پیشبینی کرده بودیم. طرح تثبیت قیمتها اجرا شد و براساس آمار رسمی مرکز آمار ایران، تورم نیز هیچگونه کاهشی پیدا نکرد و این فاصله قیمتی که در طول چند سال (بهدلیل عدم افزایش سالانه) بهوجود آمده بود، تبدیل به مشکل حال حاضر اقتصاد ایران شد. درواقع فاز اول قانون هدفمندی با هدف از بین بردن همین فاصله قیمتی طراحی و اجرا شد و خوشبختانه نتیجه مثبتی هم داد. بهنظر من نتیجه کاری که عدهای برای تصویب طرح تثبیت قیمتها انجام دادند و مخالفتی که در حال حاضر عدهای با اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها میکنند، چیزی جز تخریب نیست. این افراد هر که هستند اشتباه میکنند.
آیا نقدینگی با هدفمندی یارانهها افزایش مییابد؟
اجرای هدفمندی یارانهها به هیچ عنوان به این معنا نیست که باید نقدینگی افزایش پیدا کند. اصل این است که پول از جیب پرمصرفها به جیب کممصرفها برود. البته اگر میشد که به پرمصرفها یارانه نداد خیلی بهتر بود، ولی بهدلیل اینکه امکان شناسایی این افراد بهطور دقیق وجود ندارد، خود مکانیزم بازار این کار را انجام میدهد. آنها که بیشتر مصرف میکنند، باید پول بیشتری بپردازند و این اضافه درآمد پس از جمعآوری در خزانه دولت بهعنوان یارانه به کممصرفها پرداخت میشود. درواقع اگر دولت دچار کسری بودجه نشود، به هیچ عنوان نقدینگی افزایش نمییابد. ولی اگر دولت با کسری بودجه مواجه شود، به میزان همان کسری میتواند قدری نقدینگی را افزایش دهد. بهنظر من محاسبه و تراز این جابهجایی برای دولت بهگونهای که نقدینگی افزایش پیدا نکند کار دشواری نیست. اینکه نقدینگی مقداری بیش از تولید ناخالص داخلی افزایش یابد امری بدیهی است، ولی افزایش بیش از آن ممکن است مشکلات تورمی بههمراه داشته باشد. بر این اساس در هدفمندی یارانهها بهدلیل اینکه پول از افراد پرمصرف بهسمت افراد کممصرف در حال چرخش است لزوما موجب افزایش نقدینگی نمیشود.
چهره اقتصاد ایران پس از اجرای کامل قانون هدفمندی یارانهها چگونه خواهد بود؟
در صورتی که قانون هدفمندی یارانهها بهصورت دقیق و صحیح اجرا شود باید منتظر یک جهش بزرگ در کارایی و رشد اقتصادی باشیم. زمانیکه رشد اقتصادی بالایی داشته باشیم سایر معضلات نظیر بیکاری، فاصله طبقاتی و... نیز از بین خواهد رفت. دولت برای اجرای فاز دوم هدفمند شدن یارانهها نباید تعلل کند؛ این اشتباه بزرگی است. اشتباهی که شاید تحت فشارهای وارد شده به دولت بهوجود آید و باعث شود که دولت از اجرای فاز دوم قانون هدفمند شدن یارانهها هراس داشته باشد. بسیار تأسفبار است اگر دولت با اعمال فشارهایی که بر آن صورت میگیرد بخواهد بین اجرای فاز اول و دوم فاصله بیندازد. در این شرایط مطمئنا بین قیمتها فاصله خواهد افتاد و دوباره فاصله قیمتها رشد پیدا خواهد کرد.
.: Weblog Themes By Pichak :.