سفارش تبلیغ
صبا ویژن

  خلق متعادل 2

درادامه به تاثیرخنده وشادی، گریه وغم درتثبیت خلق افراداشاره ای می نماییم .   

خنده سطح هورمون های استرس زارا کم می کند، سطح ایمونوگلوبین ها و آنتی بادی ها را بالا می برد(موجب تقویت سیستم ایمنی دربدن) و فشار خون را پایین می آورد، باروفشارمضاعف برقلب راکاهش داده واعصاب صورت و ماهیچه های شکم و پشت را آرام می کند، وفردتسکین دردوکاهش اضطراب واسترس رادرک خواهدکرد .

مطالعه ای که در مرکز پزشکی دانشگاه نیویورک انجام شده، نشان داده است که بیشترین علت حملات آسمی، خنده است، که البته خنده طوفانی(بمب خنده) بدون کنترل که به ریه ها فرصت دم وبازدم عمیق نمی دهد، ولی خنده ای که به موقع وکنترل شده وباایجادمقدمات خوشحالی همراه باشد تاثیردرمانی خواهدداشت .

خنده سفارشی که روزی سه نوبت قبل یابعدازغذادربرخی مکاتب یاکلوپ های خنده آنهم افسارگسیخته وبدون درک موقعیت توصیه می شود، خودمی تواندباعث دلتنگی بعدازخنده وسوء ظن های اجتماعی وتبدیل این تعمت بزرگ آرام بخش به ناهنجاری اجتماعی وهتک حرمت افرادوخودفرد گردد .

خنده تمام عضلات ارادی وحتی تاحدود زیادی غیرارادی بدن راازحالت اسپام که معمولادرفراینددردواضطراب ومواقع تنش ایجادمی شود،خارج وباعث راحتی واستراحت وریلکس عضلات می گردد .

سه نوع اشک داریم:

1- ترشح مدام اشک که موجب می شود تاچشم ها همیشه مرطوب باشندوسبب کاهش خستگی وخشگی چشم درکارروزانه شوند.

2- اشک غیرارادی که در اثر یک ماده محرک مانند دود، فلفل یا پیاز ایجاد می شودوهمان تاثیرشستشوی چشم رادارد، البته شدیدترازنوع اول که گاهی شدت آن اثرالتهابی ومنفی خواهدداشت .

 3- اشکی ازسر احساس وسوزدل یا اشک روان: انسان تنها مخلوقی است که این گونه اشک می ریزد، هرچند به نظر می رسد که فیل ها و میمون ها هم گریه می کنندالبته نه درحدسیستم رشدیافته ومتکامل انسان،  یاسایر پستاندارن هم گریه غیرارادی دارند، مثل اشک تمساح به علت اینکه خودش را از شر آب و نمک اضافه خلاص کند، گریه می کند .  

دربرسی بیوشیمی دریافتند که اشک احساسی نسبت به گریه غیرارادی 24 درصد پروتئین بیشتردارد، و اشک ها فقط آب و نمک نیستندبلکه حاوی لئوسین انکفالین، آندرفینی که درد را کم می کند و هورمون هایی مانند پرولاکتین و آدرنوکورتیکوتروپین( هورمون که در زمان استرس تولید می شوند) .

 بنابراین اشک می تواند عکس العمل طبیعی بدن برای بیرون ریختن هورمون های استرس زاوتولیدهورمونهای آرام بخش باشد .

 هورمون پرولاکتین(هورمون تولیدشیر) غدد اشک را تحریک می کند و به نظر می رسد علت گریه باشد، به طور متوسط در خانم ها پنج برابر بیشتر از آقایان است، ودریک خانم 18 ساله طبیعی است که بیشتر از جنس مخالف گریه کند، چون در سن 18 سالگی پرولاکتین خون خانم ها 60 درصد بیشتر از آقایان است . 

احساسات و هیجاناتی که اشک آدم را درمی آورند، لازم نیست حتما ناراحت کننده باشند، برای بیرون ریختن و دور کردن احساساتی مانند ناامیدی، عصبانیت و حتی شادی و آرامش می توان گریه کرد، برای مثال، بعضی ها هنگام تجربه های زیبایی مانند تولد، ازدواج، یانشستن دریک محفل ومجلس معنوی که رضایت خداوندرادرآن می بینند، یا رسیدن به آرزویی که به نظرشان خیلی دور بوده گریه می کنند . 

همه ما می دانیم که گریه کردن، آن هم از نوع احساسی اش موجب می شود دیگران بیشتر به ما توجه کنند. ما از بچگی یاد می گیریم که توجه دیگران را با گریه کردن به خودمان جلب کنیم و هرچه بلندتر گریه کنیم، توجه بیشتری دریافت می کنیم. به عقیده دکتر سیمون مور، استاد گروه روان شناسی دانشگاه متروپولیتن لندن، اشک ابزاری اجتماعی است اما اگر اشک فقط یک ابزار اجتماعی بود، هیچ کس در تنهایی و در خلوت خودش گریه نمی کرد، بنابراین به نظر می رسد اشک ریختن و گریه کردن فواید طبیعی و جسمی دیگری هم داشته باشد .

حضرت امیر(ع)دردعای شریف کمیل اشک رابه سلاح وابزاروسازه نیزتشبیه می فرمایندمثل : ابزارتوبه، شکستن دل وایجادزمینه خودسازی وتقرب به خداوند، وگاهی سلاحی تیزوبرنده درمبارزه برابرظلم وستم ورسوایی حاکمان جبارتاریخ .

در فرهنگ های گوناگون وروانشناسی شخصیت های شرقی وغربی راه های ابراز احساسات متفاوت است، در انگلستان افراد خودشان را به طور کامل کنترل می کنند و سعی می کنند احساسات شان را در جمع بروز ندهند(شخصیت غربی)، اما در عوض چشم بادامی ها تا دل تان بخواهد در حضور هم اشک می ریزند(شخصیت شرقی) . 

 درژاپن برای رفع خستگی پس از یک روز کاری به جای اینکه بیشتربه باشگاه کاراته بروند، به کلوپ گریه می روند ودور هم می نشسته و یک فیلم غمناک تماشا می کنند، وکتاب ها و نمایشنامه های درام و هر چیزی که قابلیت سرازیر کردن اشک را داشته باشد هم در این کشور طرفدارن زیادی دارد . 

تحقیقات نشان می دهد افرادی که در موقعیت های پرتنش و پر استرس دچار بیماری هایی مانند زخم معده وکولیت می شوند، اغلب رفتارهای مثبتی مانند گریه کردن برای رفع استرس ندارند، که در این موارد می توان گفت که گریه مانند سوپاپ اطمینان عمل می کند و استرس و فشار را بیرون می ریزد، پس بهتر است وقتی بغض گلویتان را گرفته و دلتان می خواهد گریه کنید، به خودتان فشار نیاورید و اجازه بدهید تا اشک هایتان جاری شود .

البته افراط درگریه وگریه های مداوم وطولانی شدن دوره غم بعدازیک واقعه غم انگیزمی تواندنشانه افسردگی باشد که گاهی نیازبه درمان اورژانسی فردمبتلاداریم، ویاعزاداری های پرسروصداهمراه بارفتارهای کنترل نشده ونامتعادل می تواندنشانه ناهنجاری های اجتماعی وعدم بلوغ عقلی وضعف فرهنگی باشد .

       بااستفاده ازمقالات جام جم انلاین وگروه سلامت پرشین پرشیا ودرسنامه روانپزشکی  .




تاریخ : یکشنبه 94/4/7 | 8:36 عصر | نویسنده : دکتر سیدحسین حسینی | نظر