شفاعت بر دوگونه است:
1- شفاعت تکوینیّه
2- شفاعت تشریعیّه:
الف) شفاعت تشریعیّه ای که در دنیا برای انسان تحقق می پذیرد.(استغفار)
ب) شفاعت تشریعیّه ای که در آخرت متحقق می گردد.
شفاعت تکوینی
عبارت است از واسطه قرار گرفتن علل و اسباب بین ذات مقدّس خداوندی و بین مسبّبات و موجودات خارجیّه در تدبیر و تنظیم وجودشان، در بقاء و استدامه آنها در عالم خلقت. (وسائط فیما بیننا و بین الله تعالی)(المیزان، ج1، ص160) و همچنین بین خداوند و تمام موجودات و مخلوقات و اسباب واقع در راه تحقق بخشیدن موجودات و اعطاء وجود به ماهیّات امکانیّه و قالب های خارجیّه. و به طور کلی هرچه در وسط قرار گیرد و واسطه برای گسترش نور و توحید خداوند متعال در عوالم امکان گردد.
تفسیرالمیزان ، جلد1، صفحه77تا82(استنادعلل مادیّه به خداوند تعالی)
جلد 2 ، صفحه180تا193( تأثیر بعضی از اعمال بر خارج و ارتباط بین اعمال و حوادث خارجیّه)
جلد 20، صفحه283تا285(وساطت فرشتگان در تدبیر امور خارجیه)
شفاعت تشریعی
مقدمه:
خداوند تبارک و تعالی با ارسال پیامبران و انزال کتب آسمانی و وضع احکام و قوانین از اوامر و نواهی و عکس العمل آنها از تبعات مخالفت و موافقت که ثواب وعقاب در دار آخرت است، ما را از نعمت سیر تشریعی در راه تکامل برخوردار فرموده است و بر این اساس پیامبران آمدند و مردم را به رحمت و نعمت خداوند بشارت دادند و از عواقب وخیم خیانت و جنایت و ستم برحذر داشتند. حجّت بر مردم تمام شد و بیّنه و برهان، آنها را به پیروی از صراط مستقیم الزام کرد.
یکی از واژههایی که زبانزد عام و خاص است و غالب مردم جهان از ملتهای مختلف و مذاهب و ادیان گوناگون آن را از عقاید مسلم خویش به حساب می آورند، واژه شفاعت و شفیع و شافع است.
حتی در بین غیرمسلمانان مسأله شفاعت، مسأله معروف و متداولی بوده است. و تمام مردم عالم به آن معتقدند.
میگویند: مردی به نام تبَّع از قبیله حمیر، پیش از تولد رسول گرامی اسلام(ص) شنیده بود که به همین زودی ها پیامبری در سرزمین حجاز از جانب خدای منان، برانگیخته خواهد شد. وی پیش از مرگش نامهای نوشته و از نزدیکان خود درخواست نموده بود که اگر روزی چنین پیامبری مبعوث به رسالت شد، این نامه را به او برسانید. در آن نامه نوشته بود: إن لَم اَدرکتُ فَاشفع لی یومَ القیامةِ (اگر عمرم وفا نکرد و پیش از درک تو درگذشتم، در آخرت شفیع من باش.
وقتی نامه او به دست مبارک پیامبر اسلام(ص) رسید، سه مرتبه فرمودند: آفرین بر تبع(منشور جاوید ، ج 8 ، ص 127)
الف: شفاعت تشریعیّه واقع دردنیا:(به معنای طلب مغفرت)
هر چیزی که در دنیا موجب مغفرت انسان و قرب او به سوی حق تعالی شود، آن شفیع است که بین بنده و حضرت حق واسطه شده و موجب غفران ذنوب و سیئات می گردد.
از توحید، ایمان، قرآن، انبیا و رسولان، ملائکه، مؤمنان، اطاعت، عمل صالح و توبه به عنوان شفیعان در درگاه الهی نام برده میشوند.(المیزان، ج1، ص172)
مصادیق عمل صالح: روزه، ادای امانت، صداقت و راست گویی .
ب: شفاعت تشریعیه واقع در آخرت:(واسطه برای آمرزش گناهان گناهکاران)
شفاعت در آخرت به واسطه طلب مغفرت شفیعان از گناهکاران حاصل می شود و بدین وسیله یا از ورود گناهکار به جهنم جلوگیری می شود و یا اگر وارد جهنم شده است، از آن خارج می شود.(همان، ص174)
شرایط تأثیر شفاعت
شفاعت همچون آب زلالی است که بر پای نهال ضعیفی ریخته میشود و بدیهی است که اگر نهال به کلی از بین رفته باشد، آب زلال آن را زنده نمیکند و به عبارت دیگر مهم این است که قابلیت قابل همچون فاعلیت فاعل موجود باشد؛ زیرا فاعلیت فاعل بدون قابلیت قابل کار ساز نیست.
- باید به اذن پروردگار باشد.(إلّا بإذنه – بقره:255 ؛ یونس:3)
- باید در امر مشروع باشد.
- باید خداوند از شفاعت شونده راضی باشد.(رَضِیَ له قولاً طه:109 ؛ إلّا لِمَن ارتَضی أنبیاء:28 ؛ لِمَن یشاء و یرضی نجم:26)
شرایط شفاعتکننده
1 - شفاعتکننده باید به یگانگی خداوند و بندگی خویش گواهی و شهادت دهد. در غیر این صورت شفاعت تأثیری ندارد. (الّا من شهد بالحقِّ – زخرف:86)
2 - درخواست شفاعت آمیخته با سخنی که خشم خدا را برانگیزد، نباشد. (یَومئذٍ لاتنفَعُ الشفاعةُ الّا مَن إذنَ لَهُ الرحمانُ و رضیَ لَهُ قَولاً طه:109)
3 - در نزد خداوند دارای عهد و پیمان باشد؛ (لا یملکون الشفاعة الا من اتخذ عند الرحمن عهداً – مریم:87)
4 - علم و آگاهی؛ (الا من شهد بالحق و هم یعلمون – زخرف:86)
شفاعتکنندگان متفاوتند:
افرادی که با اذن و اجازه پروردگار عالم شفاعت مینمایند، مختلف و گوناگون میباشند؛ بعضی از اولیاء خدا افراد بیشمار و بیحسابی را شفاعت میکنند و برخی دیگر افراد محدود یا محدودتری را شفاعت می نمایند
یکی از شفعاء و بلکه بالاترین شفعاء، رسول مکرم اسلام(ص) است؛ چون در قرآن آمده است. وَ لَسوفَ یُعطیکَ رَبُّکَ فَترضی(ضحی : 5) به زودی پروردگارت آنقدر به تو عطا میکند که خشنود گردی.
پیامبر( ص) فرمود: «ان الرجل من امتی لیشفع للفئام من الناس فیدخلون الجنه و ان الرجل لیشفع للقبیله و ان الرجل لیشفع للعصبه و ان الرجل لیشفع للثلاثه و للرجلین و للرجل». (مسند احمد، ج3، ص20و ص63 ؛ سنن ترمذی، ج4، ص 46) « مردی از امت من برای گروه های زیادی از مردم شفاعت میکند. و مردی برای یک قبیله و طایفه، و مردی برای خویشاوندان خود، و مردی برای سه نفر، و مردی برای دو نفر، و برخی برای یک نفر شفاعت میکنند».
یعنی هرکس نزد خدا مقربتر باشد، بیشتر شفاعت میکند.
شافعان کیانند؟
1 – خداوند؛ أستشفِعُ بک إلی نَفسِک = تو را نزد خودت شفیع قرار می دهم(دعای کمیل)
2 – ملائکه مقربین؛ ...لایَشْفَعُونَ إِلَّا لِمَنِ ارْتَضَى(أنبیاء:28) = ملائکه از کسانی که خدا از آنها راضی است، شفاعت می کنند.
3 – قرآن؛ پیامبر(ص) فرمود: إذا التبست علیکم الفِتَن فعلیکم بالقرآن؛ فإنّه شافعٌ مُشفّع = وقتی سایه سیاه فتنه بر سر شما گسترده شد، به قرآن پناه ببرید که آن شفاعتگری است که شفاعتش پذیرفته است.(کافی599:2)
4 – رسول خدا(ص)؛ فرمود: من خواسته خود از خدا را برای شفاعت امتم در روز قیامت ذخیره کرده ام.(بحارالأنوار34:8)
5 – امیرمؤمنان؛ علی(ع)؛ در زیارت آن حضرت میخوانیم: ... پس شفاعت کن برای من نزد پروردگارت(کامل الزیارات، ص41، ح2)
6 – حضرت فاطمه زهرا(س)؛ خدا به فاطمه(س) خطاب می کند: ... امر کردم بنده ام را(که سزاوار دوزخ است) به سوی دوزخ ببرند تا تو شفاعتش کنی و من شفاعتت را بپذیرم تا مقام تو نزد من برای ملائکه و انبیا و رسولان و اهل محشر معلوم شود.(بحار الأنوار51:8)
7 – أئمّه معصومین(ع)؛ امام صادق و امام باقر(ع) فرمودند: والله ما شفاعت می کنیم از گناهکاران شیعه(حق الیقین شبّر137:2)
پیامبر(ص) فرمود: إنّی لأشفع یوم القیامه فاشفع و یشفع، علیّ فیشفع و یشفع، اهل بیتی فیشفعون = من در روز قیامت شفاعت میکنم و شفاعتم پذیرفته میشود و علی هم شفاعت میکند و شفاعت او نیز پذیرفته میشود و اهل بیت من نیز شفاعت میکنند و شفاعت آنان هم پذیرفته میشود. ( مناقب ابن شهر آشوب، ج 2، ص 15؛ مجمع البیان، ج 1، ص 104)
8 – أنبیاء؛ با اذن الهی از امت خود شفاعت می کنند.
9 – علماء؛ در روز قیامت خدا به عالم امر می کند بایست و از مردم شفاعت کن.(بحار56:2 ، ح66)
10 – شهداء؛ علی(ع) فرمود: رسول خدا(ص) فرمودند: یشفع یوم القیامه الانبیاء ثم العلماء ثم الشهداء = روز قیامت به ترتیب پیامبران و سپس دانشمندان و سپس شهیدان در راه خدا شفاعت میکنند. ( بحارالأنوار34:8 ؛ سنن ابن ماجه، ج 2، ص 1443)
پیامبر(ص) فرمود: یشفع الشهید فی سبعین انساناً من اهل بیته = شهید در راه خدا برای هفتاد نفر از خویشاوندان خود شفاعت میکند. (سنن ابی داود، ج 2، ص 15 ؛ مسند احمد، ج 4، ص 131)
11 – رحِم(خویشاوندان)؛ پیامبر( ص) فرمود: الشفعاء خمسه: القرآن و الرحم و الامانه و نبیکم و اهل بیت نبیکم = شفاعت کنندگان پنج چیزاند: 1 ـ قرآن 2 ـ خویشاوندان 3ـ امانت 4 ـ رسول اکرم(ص) 5 ـ اهل بیت( ع) (بحارالأنوار43:8 ؛ مناقب، ج 2، ص 14)
12 – اطاعت و بندگی خدا؛ علی(ع): پس بگردانید طاعت و عبادت پروردگار را ... شفیع از برای درک مطالب خودتان.(نهج البلاغه، خ197)
13 – تفضل الهی؛ یَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِکَ لِمَن یَشَاءُ(نساء:48)(فلیَشفع لی بفضلک – صحیفه سجادیه: 31)
14 – توبه؛ پیامبر(ص) و علی(ع): لاشفیعَ أنجح من التوبه = هیچ شفیعی مطلوبتر از توبه نیست.(بحارالأنوار58:8 ؛ منهاج البراعه، ج21، ص456)
15 – عقل؛ خدا خطاب به عقل میگوید: خلقی را بهتر، مطیع تر و باشرافت تر از تو خلق نکردم.(عقل سجده میکند و 1000 سال در سجده میماند) خدا امر میکند سر از سجده بردار و هر چه میخواهی شفاعت کن که پذیرفته است.(معالم الزلفی:153 – 154)
16 و 17 – همسایه و دوست؛ امام صادق(ع): همسایه و دوست در حق همسایه و دوست خود شفاعت می کنند.(بحارالأنوار42:8)
18 – سادات(ذراری رسول خدا-ص-)؛ به دستور خدا از محبان خود شفاعت می کنند. (بحارالأنوار8: 36-37)
19 – حجرالأسود؛ (کشف الإرتیاب:244 ؛ السبعه من السلف:96)
20 – کَرَم خدا؛ امام سجاد(ع): شفِّع فی خطایایَ کَرَمَک(دعای 31 صحیفه سجادیه)
21 – صلوات بر محمد و آل محمد(ص)؛ صلاهً تشفعُ لنا یومَ القیامه(همان)
22 – توسل به پیامبر(ص)؛ واجعل توسلی به شافعاً یوم القیامه نافعاً(دعای روز پنجشنبه)
23 – دوستی خدا؛ حُبّی لک شفیعی إلیک(دعای أبوحمزه ثمالی)
24 – روزه؛ از خدا میخواهد او را شفیع روزه دار قرار دهد.(مسند احمد174:2)
25 – عامل به قرآن؛ شفاعتش در حق 10 نفر از خویشاوندانش که مستحق آتش هستند، پذیرفته میشود.(سنن ترمذی245:4)
امام صادق (ع) میفرماید: شفاعتنا لاهل الکبائر من شیعتنا = شفاعت ما برای کسانی از شیعیان ما است که مرتکب گناهان بزرگ شده باشند. ( من لا یحضره الفقیه، ج 3، ص 376)
.: Weblog Themes By Pichak :.