تأثیر علوم بشرى و تحولات تاریخى در ترجمه
آقاى محمد مجتهد شبسترى:
معناى واژه ها در طول زمان تغییر پیدا مى کند. از یک واژه در عصرهاى مختلف، معناهاى گوناگون فهمیده مى شود. این تفاوت معناها مربوط به خود واژه نیست، تطورات زندگى انسان و تغییرات علوم و معارف وى است که در هر عصرى، معناهاى خاصى را بر واژگان بار مى کند. دلالت سخن هم زمانى آشکار مى شود که انسان متن را استنطاق مى کند و آنچه را که معنا مى نامد به دست مى آورد. متنهاى قرآنى از این قانون کلى مستثنى نیست. [هرمنوتیک/ 2/ ص 35]
آیةاللَّه صادقى:
باز هم مقایسه ى متون بشرى را با قرآن مى بینیم. اصولًا متون بشرى شالوده و چکیدهى علوم بشرى است. ولى قرآن کریم، متن الهى و پیام آور نجات و سعادت و هدایت بشر در همه ى زمانها و منشعب از علم بیکران الهى است. آیا تناسبى بین علم مطلق الهى و علم محدود بشرى وجود دارد که بخواهیم اثرات این دو را با هم مقایسه کنیم؟!
در متون قدیمى بشرى- همان طور که ذکر شد- مؤلف علم مطلق به آینده و حتى زمان خود نداشته است تا بتواند در متن خود قراین و شواهدى قطعى یا لغات جاودانه و ابدى به کار ببرد، به گونه اى که مراد نویسنده براى همه ى زمانها و همه ى زمینه ها قابل دسترسى باشد.
در متن قرآن کریم، خداى تعالى به دلیل علم مطلق به مثلث زمان- گذشته، حال و آینده- یا لغات خالد و ابدى را به کار برده، یا قراین و شواهدى را در متن به کار برده تا فهم مراد الهى از استعمال عبارت یا کلمه ى مزبور همیشه امکانپذیر باشد. بنابراین، چون لغات قرآن را خود قرآن معنا مى کند، لذا ما در این میان هیچ مشکلى نداریم.
زیرا لغات دو گونه اند: یک سرى لغات است که در سیر تاریخى و گذشت زمان، هیچگونه تحول معنایى پیدا نکرده اند، مانند لغت: (ماء: آب، ارض: زمین، شمس: خورشید، قمر: ماه و امثال اینها).
ولى لغاتى هم هستند که در طول تاریخ و گذشته زمان، تحول یا تکثر معنایى پیدا کرده اند که خداى متعال با علم لایزال خود مى دانسته که چه تحوّلاتى در آینده صورت خواهد پذیرفت معانى جدیدى براى کلمات و لغات پیدا خواهد شد، فلذا در متن اصیل وحى قرآنى، قراین و شواهدى براى ثبوت و اثبات معانى مورد نظر و مقصود خویش به کار برده است، تا آیندگان در فهم معانى الفاظ و کلمات گرفتار دسیسه ها و تحریفات لغوى و اصطلاحى نگردند،
مثلًا در علم اصول فقه حوزوى ما:
1 - لفظ مکروه را پایین تر از حرام و به معناى ناپسند استعمال مى کنند در صورتى مطابق قرآن کریم به معنی حرام مؤکّد به کار برده است! (سوره اسراء آیه/ 38) بعد از ذکر تعدادى از گناهان و محرّماتِ درجه اول، مانند قتلِ نفس، زنا و خوردن مال یتیم، بلافاصله مى فرماید: «کُلُّ ذلِکَ کانَ سَیِّئُهُ عِنْدَ رَبِّکَ مکْرُوهاً» و ... آیا این تحمیل لغوى و معنوى بر قرآن نیست؟در حالى که در تعبیر از ناپسندهایى که حرام نیستند، باید لفظ «مرجوح» و مانندش را به کار برد.
2 - لفظ «یَنْبَغى» به معناى مستحب است، و «ما یَنْبَغى» یعنى سزاوار نیست، در این مورد نیز هم علماى لغت و هم فقهاى عظام این لفظ را از معناى اصلیش دور کرده اند زیرا در قرآن کریم لفظ (لاینبغى) براى امرِ محال و یا حرمت شدید به کار گرفته شده- مثلًا در آیه شریفه: «وَ ما یَنْبَغى لِلرَّحْمنِ انْ یَتَّخِذَ وَلَداً» (مریم/ 92).هرگز براى رحمتگر بر آفریدگان یعنى: «خداى متعال» سزاوار نیست که فرزندى اتّخاذ کند.آیا امکان دارد که خدا فرزندى اتخاذ کند؟ هرگز! اتخاذ فرزند چه توالدى و چه انتصابى- براى خداى تعالى ذاتاً محال است. بنابراین مى بینیم که تعبیر به (مایَنبَغى) نیز در قرآن کریم براى امرى محال و یا حرمت شدید استعمال شده است.
3 - لفظِ «ذَنب» که در لغت عامیانه ى عرب به معنى گناه است و در اغلب ترجمه ها نیز به همین معنا به کار گرفته شده، ولى در قرآن با استفاده از قراینى، مفهومى دو وجهى افاده مى کند. در آیه ى دوّم و سوّم سوره ى فتح: «انَّا فَتَحْنا لَکَ فَتْحاً مُبیناً. لِیَغْفِرَ لَکَ اللَّهُ ما تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِکَ وَ ما تَأَخَّر ...». این آیه خطاب به پیامبر صلى الله علیه و آله است که: همانا ما- مکه را- براى تو فتح کردیم، فتحى روشنگر. تا خداى تعالى آن چه از پیامد خطرناک رسالتت گذشت و آن چه مى آید، برایت بپوشاند.
اگر ذنب به معنى گناه باشد اشکالات بسیارى را ببار مى آورد از جمله: این که همین یک گناه: پیامبر گرامى را از عصمت دور مى سازد، زیرا (ذَنْبِک) به معنى یک ذنب و گناه است، و در مرحله ى بعد هم به معنى ذنب مستمر در طول 23 سال مى باشد. آیا براى انسان غیر معصوم یا حتى شیطان امکان دارد که در طول 23 سال فقط یک گناه آن هم به طور مستمر انجام دهد؟!
مسلم است که غیر معصومین در ظرف 23 سال بیش از یک گناه کوچک یا بزرگ را مرتکب مى شوند، ولى انجام یک گناه مستمر در طى 23 سال براى هر شخص عادى تا چه رسد به رسولاللَّه صلى الله علیه و آله امرى محال است.
نکته ى دیگر این که نتیجه ى گناه، عذاب و عقاب است؛ نه این که «مَعاذَ اللَّه» اگر پیامبر صلى الله علیه و آله گناه کرده باشد، خدا- به پاس گناه او و براى تشویقش- مکه را برایش فتح کند! با آن که خداى تعالى حضرت یونس علیه السلام را به خاطر غفلتى کوچک، مدتى در شکم ماهى بازداشت مى کند، آیا جزاى گناه! حضرت محمّد صلى الله علیه و آله را پاداشى بزرگ و فتحى مبین قرار مى دهد؟!
اگر فتح مبین پاداش گناه پیامبر صلى الله علیه و آله باشد، پس خداى تعالى توان گناه او را افزایش داده است! آیا اگر کسى به امانتى خیانت کرده باشد، مال بیشترى به او مى دهند تا پوششى بر خیانت او باشد؟! و بالاخره آیا این فتح مبین و سه پاداش دیگر، تشویقى است براى گناه و تکرار گناه؟!
«وَ یُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَیْکَ وَ یَهدِیَکَ صِراطاً مُستَقیماً وَ یَنصرَکَ اللَّهُ نصّراً عَزیزاً»
و براى این که نعمتش را بر تو تمام کند و به راه راستت رهنمون شود و تو را نصرت و یارى فوق العاده کند. (فتح/ 2)
این چه گناهى است که خداى تعالى براى پوشش بر گذشته و آینده ى آن، مکه را براى این گنهکار! فتح کند و بعد از این همه لطف در فتح مکه بخشش، نعمت، هدایت و نصرت ربانى خود را نیز شامل او مى گرداند! آیا معقول است که خداى تعالى در مقابل گناه، آن هم بدون توبه! چنین لطف عظیمى به گنهکار روا نماید؟! مهمتر اینکه «نعوذباللَّه» اگر گناه از کسى چون پیامبر صلى الله علیه و آله سرزده باشد، نابخشودنى تر است.
مى بینید که چقدر اشکال براین معانى مى توان گرفت، این است که عرض کردیم چنانچه از خارج قرآن و معانى تغییر یافته در بستر زمان، به ترجمه و تفسیر قرآن کریم بپردازیم به چه گردابى مهلک گرفتار مى شویم.
کلمه ى «ذنب» در آیات دیگرى نیز آمده است که اگر این لفظ را به معنى گناه بگیریم اشکالات عدیده اى ایجاد مى کند، مثلًا «وَلَهُم عَلَىَّ ذَنْبٌ فَأَخافُ ان یَقْتُلُون» (شعراء/ 14) و براى آنان علیه من ذنبى: پیامدى وخیم است که ترسم مرا بکشند. مراد از ذنب، خطر قتل قبطى مشرک و مهاجم بود علیه اسرائیلى موحد و چون آن یهودى مؤمن بود دفاع از او هم واجب ایمانى بود. خصوصاً که پیامد وخیم و خطرناک این عمل، تعقیب فرعونیان براى انتقام از موسى علیه السلام را دربرداشت.
با توجه به این قراین درونى در خود آیه و آیات دیگرى که کلمه ى ذنب در آنها تکرار شده معنى ذنب، پیامد وخیم و خطرناک است که مشتمل بر ...
4 - لفظ «یغفر» در آیه شریفه را که به معناى «مى پوشاند» مى باشد. این را نیز به معناى «مى بخشد» معنا کرده اند، ولى در قرآن کریم لفظ «غفر» همه جا به معنى پوشش آمده و براى آمرزش، بخشش و گذشت لفظ «عفو» به کار رفته است، بنابراین لفظِ: غَفر در اصطلاح قرآن کریم به معناى پوشش و لفظِ: عفو به معناى بخش و گذشت است. و ...
نتیجه :
با توجه به مطالب مذکور در جواب آقایان عرض مى کنیم که «احسَنُ تفسیراً»یعنى: بهترین و دقیقترین راه در ترجمه و تفسیر، مراجعه ى به خود قرآن کریم و دقت کامل در قراین شواهد قطعى و درونى آیات شریفه قرآنى است که هیچ انحراف و اختلافى براى محققان و مفسران بر جاى نمىگذارد.
راه دیگر- براى کسانى که فرصت کمترى دارند- این است که به فرهنگ لغات جامع و درستى مراجعه کنند. در میان فرهنگهاى لغات، مفردات راغب اصفهانى، در حدّ بسیار بالایى قابل قبول است، زیرا اولًا حدود هزار سال قبل نوشته شده که نزدیک به زمان نزول قرآن است. ثانیاً لغات را بر مبناى مفهوم از خود قرآن کریم معنا و تفسیر کرده است، مثلًا درباره ى همین لغت ذنب مى گوید: «الذنب: ... و یُستَعمَلُ فى کُلِّ فِعْلٍ یُسْتَوخَمُ عُقْباه» یعنى: لفظ ذنب، در مورد هر کارى استعمال مى شود که پیامدش وخیم است؛ این معنا را قرآن نیز تأیید مى کند.
اینگونه نکات در قرآن کریم، داراى حکمتهایى است که با اندک دقتى متوجه مى شویم بنابراین لغت و ادب قرآنى، باید با توجه به نکات و ظرایف درونى خود آیات مورد توجه و تفسیر قرار گیرند و معانى واقعى لغات و عبارات و دلالت ادبى را با استقاده از قاطعترین دلایل که همان ابزارهاى درونى قرآنى است به دست آوریم در این صورت است که اطمینان کافى پیدا مى کنیم که معناى زمان نزول را فهمیده و دریافته ایم.
اما به دست آوردن معناى زمان نزول با کمک تاریخ و عوامل بیرونى، جستجو در گردابهاى آلوده است. ما آب را باید از سرچشمه ى زلال و صافش برداریم. عقل نیز چنین حکم مى کند که اگر کسى به سراغ آبهاى آلوده با انواع میکربها در بستر زمان و مکان برود مقصر خود اوست، تقصیر از چشمه نیست. برداشت آب پاک تنها از سرچشمه ى پاک میسر است و بعد از آن هر چه دورتر شویم برداشت ناپاکترى خواهیم داشت.
تکرار مى کنیم، همانطور که خداى تعالى در الوهیت به احدى نیاز ندارد، کتاب او نیز در دلالت و تفهیم معانى اش به احدى نیازمند نیست و ما مفسران قرآن تنها مستفسر از آن هستیم که نخست باید خود را تفسیر کنیم و غبارهاى تحمیلى را از فکر، عقل، فطرت و دانش خویش بزداییم، سپس با نگرشى مستقیم به آیات قرآنى نظر افکنیم، که این تفسیر خود مقدمه اى براى استفسار از قرآن مى باشد- الّهم اخرجنا من ظلمات الوهم و اکرمنا بنور الفهم- آمین ربّ العالمین.
.: Weblog Themes By Pichak :.