سفارش تبلیغ
صبا ویژن

شهررمضان الذی انزل فیه القرآن، هدی للناس وبینات من الهدی والفرقان . سوره بقره آیه185


بدن انسان برای حفظ سلامتی خود همواره مقداری از چربی مواد غذایی را در نقاط مختلف  ذخیره می‌کندتادرمواقع نیازآن رابه قندتبدیل وبه مصرف سلولهای بدن برساند، که به مرور زمان چربی‌های ذخیره شده تغییر رنگ داده و فشرده می‌شوند و احتمال اینکه مورد استفاده مجدد قرار بگیرند، بسیار کمتر می‌شود، که درروزه داری حتی در افراد لاغر و یا با وزن طبیعی، به بدن فرصت داده می شود تااین چربی هارا از ذخایر آن آزاد کرده و مصرف نماید و پس از پایان روزه داری به جای آن، چربی‌های تازه و مناسب‌تری را جایگزین نماید.

 غذا خوردن سبب می‌شود خون فراوانی به دستگاه گوارش سرازیر شود که به دنبال آن، بی حالی و کاهش توان فعالیت‌های دقیق فکری وبدنی به خصوص درافرادپرخوراتفاق می‌افتد، که روزه با استراحت دادن بیشتربه دستگاه گوارش و فرستادن خون کافی به سراسر بدن، بالاخص به سیستم اعصاب، می‌تواند به سلامتی بدن کمک نماید.

 از نظر روانی هم روزه داری بسیار مفید است، چرا که مبارزه بامیل خوردن وآشامیدن ومهاروکنترل هواس واعضاءوجوارح، سبب افزایش قدرت اراده وتکامل قشرعالی مغزخواهدشد .

مهارونگهداری انسان دربرابرشهوات وتمنیات سرکش (که همان تقواست) وتقویت اعتماد به نفس که عامل اساسی در پیشگیری از مشکلات اعصاب وروان است .

 چه غذاهایی برای سحرو افطارمناسب است و آیا باید میان این دو وعده، تفاوتی از لحاظ مواد غذایی که مورد استفاده قرار می‌گیرد قائل شد یا خیر؟ عده ای معتقدند هنگام سحربایستی از مواد غذایی که انرژی بالایی دارند استفاده کنند تا در طول روز، احساس گرسنگی نکنند؛ به خاطر همین مسئله، خوردن غذاهای چرب را ترجیح می‌دهند ولی بایستی توجه داشت که به دنبال مصرف مواد غذایی پرچرب، تشنگی شدیدی عارض می شود .

 و از طرف دیگر، عده‌ای مواد قندی را ترجیح می‌دهند، که مصرف مواد قندی و شیرینی به مقدار زیاد ودر یک وعده، باعث افزایش ناگهانی هورمون انسولین در خون شده و با توجه به اینکه این هورمون باعث کاهش قند خون می‌گردد، ممکن است عوارضی چون سرگیجه، بی حالی، پرخاشگری، عصبانیت و ضعف ناگهانی به وجود آید.

 بهتر است در وعده غذایی سحری از مواد غذایی استفاده شود که بتواند هم انرژی روزانه را تأمین کند و هم از افت ناگهانی قند خون جلوگیری کند و مهم‌تر از همه اینکه باعث ایجاد تشنگی شدید نشود، وغذاهای حاوی قندوکربوهیدرات وپرچرب بعدازافطارآنهم نه یکجابلکه آهسته ازافطارتاوقت خواب، به تدریج وبافاصله ازافطار مصرف شود .

مواد غذایی که برای ماه رمضان به طور خلاصه توصیه می‌شود :

الف- در وعده سحری:از غذاهایی که دارای قندهای مرکب هستند، مثل میوه‌جات، وغذاهای حاوی فیبر مثل سبزی و میوه‌ استفاده بیشتری شود.

از مواد غذایی سرخ کرده، پرچرب و شیرینی زیادپرهیز، واز غلات و حبوبات در ترکیبات غذای سحری بیشترلحاظ گردد.

ازمصرف بیش از حد گوشت ومصرف آب فراوان قبل از شروع سحری و بین وعده‌های غذایی وادویه‌جات و غذاهایی مثل کله پاچه، سیرابی و... در سحرتوصیه نمی‌شود .

 ب- در وعده افطاری و شام: شروع افطاری بایستی با چند عدد خرما همراه کمی آب یا شیر ولرم باشد(علیکم باالخرماولابالبامیه وزولبیا) وازنوشیدنی های سردپرهیزشود، وحتی المقدوربین افطاری و شام فاصله وجود داشته باشد.

مصرف بیش از حد مواد غذایی پرچرب و شیرین در افطار سبب تشنگی شده و به دنبال آن، آب زیاد مصرف می‌شود و درنتیجه با کاهش غلظت اسید و آنزیم‌های گوارشی، موجب اختلال در هضم و جذب مواد غذایی می‌شود.

درخانم‌ها با توجه به اینکه در دوره عادات ماهیانه کمبودهایی از قبیل آهن ممکن است دیده شود میزان نیاز به برخی از مواد غذایی بیشتر است؛ بنابراین توصیه می‌شود درخانم‌ به خصوص درسن باروری،  وافرادی که تازه به سن بلوغ رسیده و توفیق روزه داری در ماه رمضان را کسب کرده‌اند، نسبت به تغذیه خود دقت بیشتری نموده و با مصرف بیشتر مواد سرشار از آهن مثل پروتئین‌ها (نسبت به آقایان) باعث جلوگیری از عوارضی مثل کم خونی، ریزش مو و... شوند.

فردی که بیماری خاصی دارد آیا می‌تواند روزه بگیرد یا نه؟ این موضوع بر عهده پزشک است و پزشک باید مبتنی بر آگاهی کامل از وضعیت کنونی بیمار و اطلاعات علمی در مورد بیماری و ارتباط آن با نخوردن غذا و آب، برای مدتی تصمیم خاصی اتخاذ کندکه این توصیه بسته به نوع بیماری، توانایی بیمار، شدت بیماری وساعات روزه داری متفاوت خواهدبود.

 مصرف بی رویه مواد غذایی پرچرب و شیرینی جات در افطار سبب تشنگی شده و به دنبال آن، آب زیاد مصرف می‌شود و درنتیجه با کاهش غلظت اسید و آنزیم‌های گوارشی، موجب اختلال در هضم و جذب مواد غذایی خواهد‌شد.

روزه دارانی که به علت بیماری مجبور به مصرف دارو هستند، باید باپزشک معالج خود مشورت کنندوهیچ گاه وعده‌های دارویی را خودسرانه حذف نکنند تا اختلالی درروند درمان پیش نیاید .

 مصرف بسیاری از داروها را می‌توان پس ازمشورت با پزشک به زمان سحری یا افطار موکول کردزیرا اثر بخشی بسیاری از داروها، ارتباط مستقیمی با مصرف به موقع آن‌ها در زمان معین دارد . 

 بر اساس توصیه وزارت بهداشت روزه دارانی که مبتلا به بیماری‌های مزمن مانند فشار خون، چربی خون، دیابت، بیماری قلبی و عروقی و بیماری کلیوی هستندومشکلات حادگوارشی داشته یادردوره سخت درمانی قراردارند، حتماً با پزشک معالج درباره رژیم غذایی و دارویی وروزه داری خود مشورت کنند، چون قطع ناگهانی برخی داروها و روزه داری برای آنهابسیار خطرناک است . 




تاریخ : جمعه 94/3/22 | 1:42 عصر | نویسنده : دکتر سیدحسین حسینی | نظر